sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Antroposofia

"Antroposofia on tiedostamistie, joka pyrkii johtamaan ihmisessä olevan henkisyyden maailmankaikkeudessa olevan henkisyyden yhteyteen."
- Rudolf Steiner


1870-luvulla Yhdysvalloissa syntyi liike nimeltä teofilosofia, joka syntyi spiritualistisista ilmiöistä kiinnostuneiden keskuudessa. Teofilosofia jakautui 1910-luvulla ja siitä syntyi antroposofia, joka tarkoittaa ihmisviisautta. Perustajana oli itävaltalainen Rudolf Steiner. Hänen ajatteluansa tunnetaan nykyisin hyvin Suomessa olevista Steiner-kouluista. Steineriin yhdistetään usein myös esimerkiksi antroposofinen lääketiede (mielikuvitukseen perustuvaa uskomuslääkintää) sekä biodynaaminen viljely (astrologiaan perustuvaa viljelyä).

Tyypillistä ja yleistä tietoa antroposofiasta:
- tavoittelee ihmiskunnan yleistä veljeyttä ja vertailevaa tutkimusta uskontojen, filosofioiden ja luonnontieteiden välillä
- kiinnostuksen kohteita ovat luonnon selittämättömät lait sekä ihmisessä piilevät voimat
- ihminen on kehon, sielun ja hengen muodostama kokonaisuus
- ihmisellä ja luonnolla on yhteys
- antroposofiassa yhdistyvät mm. selvänäkeminen, henkimaailmat, jälleensyntyminen, Kristinusko ja maahiset
- ihmisessä on seitsemän tasoa (mietiskelyllä ja henkistymällä voi nousta korkeammille tasoille)


Antroposofiaa ja Kristinuskon oppia yhdistää Ruusuristi-järjestö, joka perustettiin 1920-luvulla Pekka Ervastin toimesta. Ruusuristi-järjestön mukaan ihmisen tulee etsiä itsessään sisäistä Kristusta. Liikkeestä on erkaantunut vielä Kristosofia omaksi liikkeekseen.

Kaikilla näillä liikkeillä on Suomessa yhteensä muutamia satoja jäseniä.

3 kommenttia:

  1. Tää nimi nyt oli jo niin hämärä etten voinut muuta kuin ihmetellä. En olis ikinä voinu kuvitella että kukaan voi vakavalla naamalla puhua samassa yhteydessä kristinuskosta ja maahisista :D Kun maahisethan ovat tietääkseni osa suomalaista muinasuskoa millä ei taas ole mitään tekemistä kristinuskon kanssa..

    VastaaPoista
  2. Tämäntyyppinen monijumaluus on kyllä tosissaan erikoista. Varsinkin kun puhutaan aika eri paikoista poimituista paloista, tulee kokonaisuudesta liikkeen ulkopuolisille jotain käsittämätöntä... Nim. onnellisesti kristitty.

    VastaaPoista
  3. Hyvä tiivis tietopaketti, mistä saa oleellisemman tiedon ja Suomen tilanteen. Hassi toi Ruusuristi järjestön ajatus, että meistä kaikista löytyy sisäinen Kristus.

    VastaaPoista

Jätäthän viestisi nimellä tai nimimerkillä