lauantai 10. maaliskuuta 2012

Oman seurakunnan internet-sivut tarkastelun alla

Tehtäväksi kurssilaisille annettiin tutustua oman seurakunnan internet-sivuille. Sen jälkeen on kommentoitava ja myös pohdittava seuraavia kysymyksiä, joihin löysi vastauksia surffailun yhteydessä.

Mikä seurakunta? Missä toimii?
Miten arvioisit sen toimintaa? (aktiivisuus, tavoittavuus, toiminnan ja kysynnän mahd. kohtaaminen ym)
Mitä työmuotoja arvostat? Ansaitseeko joku osa kritiikkiä? Kehitysideioita?
Oletko osallistunut tai mukana jossakin toimintamuodossa? Millaisia kokemuksia?
Nettisivujen toiminta, risut ja ruusut?
+Vapaata pohdintaa

7 kommenttia:

  1. Tutustuin Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan internet-sivuihin. Se kuuluu Hämeenlinnan seurakunta ryhmään ja on yksi suurimmista Suomen luterilaisista seurakunnista. Seurakunnan yhteistiedot oli ainakin tosi selvästi esillä ja kaikkien työntekijöiden henkilökohtaiset yhteystiedot oli hyvin saatavilla. Myös vapaat työpaikat on esillä. Sivuilta löytyy hirmu paljon tietoa kaikista asioista, että varmasti etsijä löytää etsimänsä tiedot sieltä. Arvostan varmaankin eniten seurakunnan tekemää työtä perheiden parissa ja surutyötä jota seurakunta tekee surevien seurakuntalaisten parissa. En kyllä muista olleeni mukana mitenkään erityisesti seurakunnan toiminnoissa. Pienenä kävin jossakin seurakunnan järjestämässä kerhossa ja rippikoulun kävin myös :)

    VastaaPoista
  2. Samoilla linjoilla oon Jaden kanssa, Hämeenlinna-Vanajaan kuulun myös. Tunnustan oitis että en ole seurakuntani nettisivuilla vieraillut koskaan ennen mutta.. Sivuilta hyppää heti esiin painotus lapsityöhön (heti etusivulta voi bongata kuuden hymyilevän lapsen). Epäluulot heräs, missä nuoret ja vanhukset?

    Noh selailin sitten ja kyllä riitti ainakin "paperilla" kattavasti toimintaa ihan jokaiselle ikäryhmälle, miten sitten käytännössä, en osaa sanoa. Yllätyin positiivisesti kun huomasin että tarjolla on myös erilaista musiikkitoimintaa, muutakin kuin iänikuisia tyttökuoroja.. Pisteet siis siitä.

    Nettisivut hyvät, tuntui että aina kun klikkasit jotain niin sen takaa paljastui sarja uusia alaotsikoita ja tätä jatkui loputtomiin. Todellakin ajatuksella tehdyt ja pitkälle työstetyt olivat. Monissa kuvissa näkyi myös tuttuja kasvoja, tämäkin positiivinen yllätys.

    Itse olin ahkerasti seurakunnan leireillä (Annikan kanssa) 9-11 vuotiaana ja kävin samoihin aikoihin myös kokkikerhossa. Pienenä osallistuin myös kummini kanssa erilaisiin seurakunnan järjestämiin leiripäiviin ja muuhun kummitoimintaan. Hienoa että seurakunta on toiminnassaan ottanut huomioon myös nuoret (12-->) mm. mopokerhon perustamisella. Kun itse tulin liian vanhaksi leireille, jäin ikäänkuin toiminnan ulkopuolelle siihen asti kunnes menin rippikouluun. Erilaiset kerhot ovat mielestäni hyvä juttu, tosin osa ohjaajista ei jaksanut vetää alku- tai loppuhartauksia, kun taas osa veti niitä turhankin hartaasti. Noh, meitä on moneksi.

    Kokemukseni seurakunnasta ovat hyviä. Tiedän kuitenkin lähipiiristäni ihmisiä jotka eivät ole vaikeina aikoina täältä tarvitsemaansa tukea saaneet ja myöhemmin myös eronneet kirkosta.

    Anteeksi kauhean pitkä kommentti :D

    VastaaPoista
  3. Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta

    Seurakunnassa on jäseniä noin 1000. Seudullisesti seurakuntaan kuuluu Hämeenlinnan lisäksi Hattula, Janakkala, Loppi ja Somero. Pääkirkko on Hämeenlinnassa Erottajakadulla. Se on pyhitetty Aleksander Nevskille ja Johannes Krysostomokselle. Toinen kesäkirkkona toimiva rakennus on Ahvenistolla Keskussairaalaa vastapäätä. Se on pyhitetty Johannes Kastajan mestauksen muistoksi. Kirkkoherrana toimii arkkimadriitta (vastaa luterilaisten rovastia) isä Markus Aroma. Toista papinvirkaa hoitaa isä Gaius Sahlberg. Kanttorina toimii Leena Lomu.

    Seurakunnassa toimii useita erilaisia eri ikäisille suunnattuja toimintoja. Kuorotoiminta jakaantuu lasten ja nuorten kuoroon, harrastelijakuoroon ja kirkkokuoroon. Diakoniaseura toimii sairaiden ja vanhusten parissa. Tiistaiseura toimii järjestäen erilaisia kurssi-ja esitelmätilaisuuksia. Kyyröläkerho kokoaa yhteen Kyyrölän kylästä evakkoina tänne tuotujen ortodoksien sukuja ja perheitä. Järjestää runsaasti matkoja koti ja ulkomaille ja avustaa mm. Pietarin lastenkotia. Lisäksi toimii ikonipiiri, jossa opetetaan ikonimaalausta eri tasoisille maalaajille. Lisäksi on lapsi ja nuorisotoimintaa. Sinapinsiemenkerho kokoontuu jumalanpalvelusten aikana kirkon kellarissa. Siellä puhutaan lasten kielellä sen päivän Raamatun teksteistä. Lisäksi järjestetään lapsille talvi-ja kesäleirit yleensä Tampereen seurakunnan kanssa yhdessä. Lisäksi on useita kirkkoherran pitämiä esitelmätilaisuuksia. Mielestäni seuratoiminnat ovat onnistuneita. Esim. Kyyröläseuran avustusmatkat Pietarin lastenkotiin ovat joka jouluiset ja aina yhtä odotetut matkat.

    Seurakunnan nettisivut ovat mielestäni aika vaatimattomat ja näyttää ettei niiden ylläpitoon ole ketään opastettu.

    VastaaPoista
  4. Mitähän tässä vielä sanoisi ilman, että sitä olisi jo aikaisemmin tullut sanottua. Hämeenlinna-Vanajaan kuulun minäkin siis, enkä itsekään ollut aikaisemmin koskaan tuolla käynyt, paitsi nyt. Kuten Iida sanoi, etusivun perusteella ajatteli lapsien painottuvan ehkä liikaakin (vaikka eipä sillä, lapsethan ovat tulevaisuus, mutta kuitenkin), mutta onneksi myöhempi tutkiminen osoitti, että oli turhaa huolehtia semmoisesta. Kaikenlaisiin ihmisiin oli paneuduttu sutaistua enemmän, mikä kyllä oli myönteinen huomio. Itselläni kun on jäänyt ainoat muistot pyhäkoulusta, jossa olin joskus ihan ala-asteen alkuaikoina, sekä kokkikerhosta (samaa aikaa myös). Sen jälkeen en ole ollut tietoinen ollenkaan siitä, mitä seurakunta hieman vanhemmillekin tarjoaa, joten sivustoon tutustuminen oli aika mielenkiintoista.

    En ainakaan lähtisi antamaan mitään kovin kriittistä palautetta, sivutkin kun olivat helpot käyttää (toisin kuin esim. Hämeenlinnan kirjaston sivut), joten ihan mukavalta tuo vaikutti. On sitten täysi eri asia, että löytävätkö kaikki kaipaavat tiensä noille sivuille.

    VastaaPoista
  5. Nyt on ihan pakko vielä kommentoida kun Jasmin luki mun ajatukset, Hämeenlinnan Kirjaston sivuihin verrattuna seurakunnan sivut oli kyllä äärettömän selkeät :D Alkoi vain huvittaa kun mietin miten paljon oon niiden kirjaston sivujen kanssa tuskaillu kun oon yrittäny selvittää jotain perustietoakin esim. aukioloajoista :D

    VastaaPoista
  6. Jonkin verran noita sivuja aiemmin käyttänyt, aika paljon kaikenlaista saatu ympättyä. En tiedä ketä syyttää, mutta meni se vartti ennen kuin sain nenän eteen kaavakkeen leirille isoseksi hakemista varten..
    Juu ja tuo hypeily nuorista vähän on mennyt HML-vanaja seurakunnan kohdalla vähän ylikin. Nykyään vanhemmatkin ihmiset käyttävät nettiä, eivätkä pelkästään varhaisnuoret-nuoret aikuiset.

    VastaaPoista
  7. Eli mullakin on Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ja ensimmäisenä huomioni kiinnitti kaikki pääsiäistapahtumat, jotka ovat tälle kirkolle yksi tärkeimmistä juhlista ja siksi niin esillä nettisivuillakin.

    Työmuodoista eniten arvostan diakoniatyötä, sillä onhan ihmisten auttaminen tärkeä asia ja se on esillä paljon tässä seurakunnassa. Arvostan myös työtä lasten ja nuorten parissa. Itsekin olen käynyt pienenä pariin otteeseen pyhäkoulussa, mutta iästä johtuen en muista siitä oikeen mitään. Ala-asteikäisenä kävin seurakunnan leireillä ja kokkikerhossa vuoden. Tyttökuorossakin lauloin pari vuotta alle 10 vuotiaana. Silloin ainakin ne olivat ihan kivoja harrastuksia enkä muista mitään valitettavaa :)

    Nettisivut vaikuttivat tosi selkeiltä ja tietoa kyllä löytyi kaikesta kunhan jaksoi katsella ja tutustua sivuihin. Jotenkin olisin odottanut epäselvempää sivustoa, koska seurakunta on kuitenkin aika suuri ja sillä on niin paljon erilasta toimintaa ja tapahtumia. Mutta hyvä näin :)

    VastaaPoista

Jätäthän viestisi nimellä tai nimimerkillä