lauantai 10. maaliskuuta 2012

Skientologia

Skientologia (englanniksi scientology, latinan verbistä scire 'tietää, ymmärtää' ja kreikan kielen sanasta logos 'oppi' – siis "tietämisen oppi") on uskomusten ja oppien järjestelmä. Sci-fi kirjailija L. Ron Hubbard (1911-1986) perusti dianetiikan (skientologian pohja, jonka Hubbard esitteli vuonna 1950 kirjassaan "Dianetics The Modern Science of Mental Health") ja skientologian. Skientologian oppien näkyvin harjoittaja on Yhdysvalloissa toimiva Church of Scientology (suomeksi skientologiakirkko). Kirkon määritelmän mukaan skientologia on "käytäntöön sovellettu uskonnollinen filosofia".

Skientologien tarkasta lukumäärästä ei ole virallisia tietoja, mutta vuonna 2001 julkaistiin Yhdysvalloissa tieto että 55 000 yhdysvaltaltaista kuuluisivat skientologiakirkkoon. Näistä tunnetuimpia lienevät julkkikset kuten näyttelijät Tom Cruise, John Travolta, Juliette Lewis, Bart Simpsonin ääni Nancy Cartwright, laulaja-ääninäyttelijä Isaac Hayes, muusikot Beck Hansen ja Jennifer Lopez sekä jazzpianisti Chick Corea.

Skientologia on siis kehittynyt Dianetiikasta. Hubbardin mukaan ihmisellä on alitajuntainen, reaktiivinen mieli, joka on täynnä engrammeja eli haitallisia muistijälkiä. Sitten kun aliajunta tyhjennetään engrammeista, henkilö pystyy hallitsemaan omaa elämäänsä. Tavoitteena on clear-tila, jossa ihmisen toimintakykyä ei estä hänen menneisyytensä. Clear-tilan saavuttamiseksi on tehty niin kutsuttu auditointi-menetelmä, jossa koulutuksen saanut auditoija keskustelee auditoitavan kanssa. Auditoija käyttää apunaan Hubbardin suunittelemaa E-mittaria, joka mittaa ihon sähöjohtokykyä. E-mittarin avulla auditoija näkee auditoitavan mielentilan vaihtelut.

Skientologian mukaan ihminen on henkinen olento, thetan, joka on syntynyt lukemattomia kertoja aina uudelleen ja uudelleen. Loppulisena tavoitteena elämässä on saavuttava tila, jota nimitetään operoivaksi thetaniksi. Tällöin ihminen on saavuttanut muun muassa täydellisen vapauden syntymästä ja kuolemasta sekä täydellisen tietoisuuden ja muistin palautuksen tason. Tämä tila saavutetaan osallistumalla skientologiakirkon järjestämille kurseille.

Skientologiakirkolla on omat jumalanpalveluksensa, siirtymäriittinsä ja organisaationsa. Skientologia pyrkii levittäytymään ympäri maailmaa mahdollisimman tehokkaasti. Suomessa Skientologia-yhdistys perustettiin vuonna 1980. Skientologia-yhdistys järjestää ilmaisia persoonallisuustestejä ja esitelmätilaisuuksia asiasta kiinnostuneille. Myös maksulliset kurssit ovat käytössä. Järjestön ilmoittaman tiedon mukaan Suomessa on tuhatkunta jäsentä. Skientologiakirkon toiminta on herättänyt kielteistä julkisuutta, sillä liikkeen mainostamat kurssit maksavat usein paljon. On myös ollut tapetilla, onko skientologia uskonnollinen liike vai ei.

5 kommenttia:

  1. Uskonto kuulostaa oudolta ja tuntuu ''muoti'' uskonnolta koska siihen on liittynyt monia julkkiksia.

    VastaaPoista
  2. Mitä muut ovat mieltä, onko skientologia muotiuskonto, vai jotain minkä julkkikset ovat tehneet näkyväksi?

    VastaaPoista
  3. Hyvin mahdollista, että skientologiasta on kehittynyt tietynlainen muotiuskonto julkkisten takia. En tiedä menikö multa joku ohi, mutta jäin miettiin, että minkä takia ne jotkut kurssit sitten maksaa paljon? Aika outoa

    VastaaPoista
  4. ai kauheesti vaikeita sanoja tuolla tekstissä, jouduin lukemaan muutaman kerran että sisäistin. Tuntui ihmeelliseltä että ihminen voidaan saada johonkin clear-tilaan. Ja sitten joku E-mittari... Luulis että tämmöiset uskonnot missä pitää kokoajan "saavuttaa uusi korkeampi tila" luo kauheita suorituspaineita. Tää tuntui olevan sekoitus vähän kaikkea. Filosofiaa ja mitälie mittareita. Oliko näillä mitään pyhää kirjaa tms? En sano että tämä olis mikään muotiuskonto, kun en ollut tästä koskaan kuullutkaan vaikka tietääkseni seuraan mediaa suhteellisen aktiivisesti.

    "Auditoija käyttää apunaan Hubbardin suunittelemaa E-mittaria"
    ...aika hengellistä tekstiä ja sitä rataa :D onneksi meillä on armo eikä mitään mittareita :)

    VastaaPoista
  5. Mäkin kuulin asiasta ekaa kertaa, et en sanois tän olevan mikään muiti uskonto, tai ainakaan se ei ole vielä rantautunut Suomeen sen kummemmin.

    Oon samaa mieltä Idan kanssa et oli paljon outoo sanastoo ja mulle jäi tosi sekava kuva tästä.

    Koko juttu kuulostaa kaupallistetulta jutulta, jolla otetaan ihmisiltä rahat pois. Ja tähän uskovat julkkis esimerkit vaan "mainostaa" sitä, että siihen on "cool" uskoa ja sillä saadaan yhä useampi kiinnostumaan ja useammalta rahat pois ja siitä seuraa lisää rahaa kassaan.

    VastaaPoista

Jätäthän viestisi nimellä tai nimimerkillä