torstai 22. maaliskuuta 2012

Bahai-yhdyskunta

En nyt tiedä tulisiko näiden tekstien olla "oppikirjamaisia" vai vapaamuotoisia mutta jotenkin tuntui luontevammalta kirjoittaa tänne ehkä vähän rennompi teksti, vaikka blogi nyt onkin luonteeltaan informatiivinen ja oppimisväline lukijoilleen. Anteeksi jos tein virheen :)
Eli aiheenani oli tosiaan Bahai tai siis Bahá`í (kamala säätäminen noiden heittomerkkien kanssa..) pohjautuu islamin shiianialiseen haaraan, mutta korostaa voimakkaasti ettei ole islamin haara. Bahain juuret ovat 1800-luvulla Iranissa (t. Uskonnon käsikirja) tai Persiassa (t. Bahain nettisivut). Bahai uskonnon keskuspaikka nykyisin on Haifassa, Israelissa. Mainittakoon myös että Iranissa bahain harjoittajia on vainottu julmasti.

Jäseniä Bahailla on n. 6 milj. ja se on maantieteellisesti maailman toiseksi levinnein uskonto. Arvaatteko mikä on levinnein ? Bahai on myös nuorin maailmanuskonto eikä se ole vielä toistaiseksi jakaantunut mihinkään lahkoihin vaan pysynyt tiiviinä. Suomen Bahai yhdyskunnassa on muutama sata jäsentä.

Bahai-uskonnossa ei ole pappeja/papistoa. Jumalakäsitys on monoteistinen, jumala on ilmestynyt maailmaan eri hahmoissa. Bahain harjoittajan tulee suorittaa päivittäin tietyt rukoukset sekä paastota paastokuukauden aikana. Puoluepolitiikkaan Bahait eivät kuitenkaan saa osallistua, heidän toimintansa perustana on " pitäytyminen erossa puoluepolitiikasta sekä muustakin eri osapuolten vastakkainasetteluun perustuvasta ja siihen johtavasta toiminnasta."

Bahá'í-opetusten mukaan kaikki suuret uskonnot ovat peräisin samasta Jumalasta. Bahait katsovat että hiljentyminen ja varsinkin rukoileminen ovat elämämme edellytys, osa jokapäiväistä elämää siinä missä syöminen ja juominenkin. Rukoillessa nautimme "henkistä ruokaa". Bahait ovat nostaneet myös työnteon rukouksen ja hiljentymisen rinnalle arvostettaviin asioihin.

Bahain mukaan toimiva yhteiskunta perustuu seuraaviin asioihin/arvoihin. Aika simppeleitä, eiköhän jokainen osaa ottaa noistakin jotain omakseen :)
  • kaikenlaisista ennakkoluuloista luopuminen

  • naisten ja miesten täydellinen tasa-arvo

  • uskontojen välisen ykseyden oivaltaminen

  • äärimmäisen köyhyyden ja rikkauden välisen kuilun poistaminen

  • koulutuksen mahdollisuus kaikille ihmisille

  • tieteen ja uskonnon välinen harmonia ja tasapaino

  • luonnon ja teknologian välinen tasapaino: kestävä kehitys

  • maailmanliittovaltiojärjestelmä, jonka perustana on kollektiivinen turvallisuus ja ihmiskunnan ykseys

    Sitten vielä nippelitietoa kaikille kiinnostuineille, Bahain kokoukset ovat kaikille avoimia ja Suomessa on mahdollisuutta suorittaa Bahai-lukio! Bahá'í-lukioon ovat tervetulleita kaikki halukkaat uskontoon ja elämänkatsomukseen katsomatta. Bahait järjestävät myös paaaaljon yhteisöllistä toimintaa, mm. erilaisia opintopiirejä ja kesä- ja talvikouluja.

    Tässä vielä kattava linkkipankki jos kiinnosti, toimii samalla lähdelistana koska en käyttänyt tekstini pohjana juuri laisinkaan käsikirjaa :)
    Bahain Suomenkieliset sivut
    Bahai-lukio
    Bahai.org (englanniksi)
    Miksi minusta tuli Bahai? (erilaiset ihmiset kertoo omasta uskostaan)

    Tuntui että aihe oli niin mielenkiintoinen että hukuin kivaan tietoon ja tähän pääsi vain suurin osa. Kannattaa kuitenkin katsoa noi linkit läpi koska olen (tunnetusti) surkea tiivistäjä ja jotain olennaista jäi tottakai sanomatta. 
  • 4 kommenttia:

    1. Tosi hyvä teksti ja oli just hyvä ettei ollu yli-asiallinen. Aika mielenkiintoinen yhdyskunta ja etenkin noi jutut mihin yhteiskunnan heidän mielestä kuuluisi perustua oli hyviä. Joistain niistä saattais varmaan meidänkin yhteiskunnassa olla vähän opittavaa :D

      VastaaPoista
    2. En ole ennen kuullutkaan tällaisesta uskonnosta, joten tuntuu oudolta että Suomessa on Bahai-lukio... Mutta hyvin ja laajasti kerrottu Bahaista! :) Oli myös kiva, kun olit laittanut ton linkin "Miksi minusta tuli Bahai", sillä siellä oli oikeesti kiinnostavia tarinoita, jotka pistivät jopa mut ajattelemaan :D Muutenkin mielenkiintoisen ja reilun kuuloinen yhdyskunta.

      VastaaPoista
    3. Joo olin kans ihan ihmeissäni tosta et kuka tahansa saa suorittaa bahai-lukion.. Välillä kun tutustu niin tuntu enemmän et kyse olis ollu aatteesta kun uskonnosta, mutta sitten toisaalta olihan näillä se rukous nostettu aika korkeeseen asemaan.

      VastaaPoista
    4. Toi tuntuis olevan täydellinen yhteiskunta. Kaikki harmoniassa keskenään. Aika ideaalinen yhteiskunta, mutta kaikissa asioissa on aina kääntöpuolikin,...

      VastaaPoista

    Jätäthän viestisi nimellä tai nimimerkillä