keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Mormonit suomalaisessa yhteiskunnassa


Mormonikirkko syntyi Yhdysvalloissa 1800-luvun alussa. Perustaja oli Joseph Smith, joka koki ilmestyksen, jossa hän kohtasi enkelin Moronin. Moronilta saamiensa tietojen pohjalta Smith löysi salaperäiset kultalevyt vuonna 1827. Kultalevyissä kerrottiin muinaisista juutalaisista ja heidän historiastaan.
Mormonikirkossa uskotaan kehitykseen. Opin mukaan Jumalakin oli ihminen, mutta kehttyi lopulta Jumalaksi. Mormonikirkon jäsenten tavoite on, että heistäkin tulee jumalia. Tätä kehitystä korostetaan arkielämässä, koska opiskeluun ja urheiluun kannustetaan.
Mormoneilla on neljä pyhää kirjaa: Raamattu, Mormonin kirja, Oppi ja liitot sekä Kallisarvoinen Helmi. Pyhiä kirjoja voi tulla myös lisää. Lähetystyö on yös tärkeää mormoneille. Pojat lähtevät lähetystyöhön noin 19 vuoden ikäisinä, ja he viettävät noin 2 vuotta ajasta ulkomailla.
Terveyttä korostetaan ja avioliitto ja perhe ovat tärkeitä.
Suomeen mormonikirkko rantautui jo 1800-luvulla, kun siihen liittyi Ruotsissa asuvia suomalaisia. Lähetystyö oli Suomessa pienimuotoista aina sotien päättymiseen saakka. Mormonirkko sai tuolloin vastustusta, mutta Vaasaan ja Luotoon perustettiin silti seurakunnat. Suomen ensimmäinen mormonitemppeli otettiin käyttöön Espoossa vuonna 2006.
Suomessa mormonit tekevät lähetystyötä lähetysjohtajan ja lähetystoimiston johdolla. Suurin osa suomen lähetyssaarnaajista ovat muualta maailmasta, mutta myös suomalaisia palvelee Suomessa. Suomessa on noin 70 lähetyssaarnaajaa tällä hetkellä.
Mormonikirkkoon suhtaudutaan suomessa neutraalisti, koska harva tietää ketä mormonit todellisuudessa ovat. Jotkut vierastavat mormoneita heidän lähetystyön ja varsinkin opin takia. Joillekkin saattaa kuulostaa oudolta että hyvällä elämällä maan päällä voi itse nousta jumalaksi ja niin edelleen.
Suomessa Mormonkirkko on keskikokoinen, ei suurin yhdyskunta, mutta ei pieninkään. Jäseniä mormonikirkossa (suomessa) on noin 3000. Suurin yhdyskunta Suomessa on Jehovan todistajat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestisi nimellä tai nimimerkillä