lauantai 17. maaliskuuta 2012

Krishna-liike

Krishna-liike on osa suurempaa gaudiya-vaishnavismina tunnettua perinnettä, joka keskittyy Krishnan palvonnan ympärille. Liikkeen länteen toi intialainen munkki vuonna 1965. Liike levisi nopeasti kaikkiin maanosiin. Tuttavallisen nimensä liike on saanut keskeisimmästä henkisestä harjoituksesta joka on Hare-Krishna-mantran toistaminen.
Vuonna 1987 luovuttiin vanhasta guru-järjestelmästä ja hyväksyttiin uusi järjestelmä jonka mukaan kaikki Bhaktivefanta Swamin hyvin sijoittuneet oppilaat voivat toimia liikkeen henkisinä opettajina. Tällä hetkellä liikkeessä toimii yli 80 vihkimyksen antavaa henkistä opettajaa. Vaikeuksista huolimatta Krishna-liike on jatkanut toimintaansa ja kasvuaan.
Krishna-liikeellä on 400 temppeliä, 50 maatilaa, 99 ravintolaa ja 50 koulua. Temppeliyhteisössä asuvia jäseniä on noin 10000 ja seurakuntalaisia n. 250000. Vihityt jäsenet noudattavat neljää säännöstelevää periaatetta: heidän tulee pidättäytyä syömästä lihaa, kalaa ja munia. Heidän tulee pidättäytyä myös päihteistä, joihin luetaan myös kahvi, tee ja tupakka. Lisäksi pidättäydytään uhkapelistä ja avioliiton ulkopuolisista sukupuolisuhteista sekä sukupuolielämästä, jonka tarkoituksena ei ole lasten saaminen.
Temppeliyhteisössä herätään varhain. Ensiksi bhaktat peseytyvät, ja pukeutuvat perinteisiin vaishnava-asuihin ja koristelevat vartalonsa pyhällä savella tilaka-merkein. He kokoontuvat temppeliin 4.30 aamun ensimmäistä temppeliseremoniaa, mangala-aratia, varten. Alttaripapin uhratessa alttarihahmoille suitsukkeita, lampun, vettä, kukkia ja viuhkoja, palvojat laulavat Krishnan nimiä ja tanssivat alttarihahmojen edessä.
Krishna-liike ei hyväksy aborttia eikä eutanasiaa. Krishna-liikkeen suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on neutraali. Se suosittelee kaikille seuraajilleen selibaattia. Avioliitto on mahdollinen vain vastakkaista sukupuolta olevien jäsenten välillä. Sukupuolielämä on sallittua vain avioliitossa lasten hankkimista varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän viestisi nimellä tai nimimerkillä